A double bubble mell


Ismerje meg a témát ingyenes konzultáció keretében!

A double bubble mell egy olyan szövődmény, mely az izom alá ültetett mellimplantátumos műtétek után léphet fel. A mellszövetek megereszkednek és az implantátum kontúrja, valamint a mell természetes kontúrja külön, egymás alatt látszódik, ezért nevezik még kettős kontúrú mellnek is. A komplikáció igen ritka és könnyen korrigálható, de azért érdemes tájékozódni róla a műtét előtt. Az alábbi cikk ehhez nyújt segítséget.

Tegye fel kérdéseit és ismerje meg a témát ingyenes konzultáció keretében!

Milyen okok miatt alakulhat ki a double bubble mell?

A double bubble mell általában természetes okok miatt jön létre. Ritkán azonban előfordul, hogy orvosi figyelmetlenség miatt következik be.

Természetes, anatómiai okok:

  1. izom alá helyezett mellimplantátum esetében a természetes mellszövet megereszkedik az implantátum helyéhez képest, így egy második „buborék” jön létre
  2. az áthajlási redő (ahol a mell és a mellkas találkozik) túl magasan van, így a műtét után az eredeti és az új redő is láthatóvá válik
  3. bizonyos mellformák természetesen hajlamosabbak a kettős kontúrt eredményező gyógyulásra
  4. tokzsugorodás esetén előforduló probléma

Emberi mulasztás miatt bekövetkezett okok:

  1.  a páciens adottságainak és anatómiájának nem elég alapos felmérése, illetve rossz méretű vagy formájú implantátum választása
  2. az implantátum helyének nem megfelelő előkészítése

Hogyan előzhető meg a double bubble mell kialakulása?

A mellnagyobbító műtét után érdemes az orvos utasítása és tanácsai szerint masszírozni és krémezni a frissen műtött kebleket. Ezzel is segítve az implantátum megfelelő helyre való beágyazódását és a tokképződés megindulását. Emellett vannak olyan mozdulatok, átmozgató feladatok is, amelyet  a plasztikai sebészek a gyógyulási idő alatt javasolnak, ezek mind segítik megakadályozni a kettős kontúr kialakulását. 

Mikor kell orvoshoz fordulni?

A kettős kontúr szinte minden izom alá helyezett implantátumnál előfordul valamilyen mértékben. Általában a double bubble hatás a műtét után 4-6 héttel spontán megszűnik (amennyiben volt ilyen). Ha mégis tovább fennáll az elváltozás, akkor sem kell aggódni, az első fél évben még nem lehet tartós kontúrról beszélni. Ha 6 hónappal a mellplasztika után is láthatók a jelek, akkor érdemes egy kontroll vizsgálatra bejelentkezni, hogy a kezelőorvos mérlegelhesse a további kezelési lehetőségeket.

Mi a megoldás kettős kontúrú mell esetén?

Ha az idő és a masszírozás nem segít, és már kialakult a kettős kontúr, akkor néhány esetben szükség lehet egy korrekciós műtétre is. Ez nagyon ritkán fordul elő és a korrekció általában kisebb műtéttel jár, mint maga az implantátum behelyezése. A korrekciós lehetőségekről minden esetben a kezelőorvos dönt a kontroll vizsgálatok alapján.

Néhány komplikáció akár a műtét után évekkel is jelentkezhet (ilyen a mellek megereszkedése miatt jelentkező double bubble mell is), ezért a folyamatos orvosi kontroll és önvizsgálat az alapja az időben felfedezett komplikációknak és azok mielőbbi megoldásának.

Az általunk ajánlott klinikán a műtét iránt érdeklődők még a tájékozódási fázisban részt vehetnek egy egyéni, személyre szabott konzultáción, ahol a kezelőorvos minden lehetséges komplikációt elmagyaráz és az összes kérdésre szívesen és részletesen válaszol.

Jelentkezzen be ingyenes mellplasztika konzultációra!

Tegye fel kérdéseit egy kötelezettségektől mentes ingyenes konzultáción, ahol a legjobb plasztikai sebészek válaszolnak Önnek.