__CONFIG_colors_palette__{"active_palette":0,"config":{"colors":{"7ba81":{"name":"Main Accent","parent":-1}},"gradients":[]},"palettes":[{"name":"Default","value":{"colors":{"7ba81":{"val":"rgb(252, 75, 147)","hsl":{"h":335,"s":0.9672,"l":0.6412,"a":1}}},"gradients":[]},"original":{"colors":{"7ba81":{"val":"rgb(55, 179, 233)","hsl":{"h":198,"s":0.8,"l":0.56,"a":1}}},"gradients":[]}}]}__CONFIG_colors_palette__

Mellkisebbítés

Tudjon meg mindent a műtétről vagy jelentkezzen be ingyenes konzultációra!

Nemcsak a túl kicsi, hanem a zavaróan nagyméretű mell is gondot okozhat. Mellkisebbítő műtéttel elérhető az alkattal arányos méret, az általában alkati vagy jelentős hízást, terhességet, szoptatást követő megnagyobbodott mirigyállomány, bőr és zsírszövet egy részének eltávolításával. Mivel a túlságosan nagy mell súlya a mell bőrét megnyújtja, a kisebbítéssel a nagyság mellett helyzetét, alakját és feszességét is korrigálni lehet és kell. Az eltávolítás során a mellbimbó az új méretnek megfelelően feljebb kerül. Amennyiben a két mell különböző méretű, az aszimmetria megszüntethető a nagyobbik mell kisebbítésével is.

Kinek ajánlott a mellkisebbítés?

Annak érdemes a mellkisebbítő műtét adta lehetőséggel élnie, akinek a mellmérete okozta feltűnő megjelenés lelki problémákhoz vezet, megnehezíti a szociális kapcsolatait, munkavégzését. Csak az tudja igazán, mit jelent a túl nagy mell, aki az olyan hétköznapi, ám állandóan jelen levő nehézségeket, mint például megfelelő melltartó beszerzése, öltözködés, mozgás, sportolás minden nap átéli. A nagy mell súlyánál fogva hát- és vállfájdalmakat, tartási hibákat okozhat. Együtt jár a megereszkedéssel, mert a mell bőre megnyúlik a jelentős teher alatt. Az összefekvő bőrfelületeken gombásodás alakulhat ki. Ezek az esztétikai, egészségügyi és lelki panaszok összefüggenek egymással, ezért a kisebbítő műtéttel egyszerre meg is oldódnak.

Hogyan történik a mellkisebbítés?

  1. Műtét előtt
    A megelőző konzultáció és szakorvosi vizsgálat során az orvos és páciens megbeszélik a várt igényeket és fotón is megtekintve a lehetőségeket. Egy a műtétet befolyásoló esetleges egészségügyi panasz kiszűrésére teljes körű kivizsgálás szükséges (labor, EKG, röntgen, mell ultrahang, mammográfia). A gyógyulás optimális feltételeinek megteremtéséért bizonyos életmódot illető tanácsok betartása javasolt (dohányzás mellőzése, bőséges folyadékfogyasztás, vitaminszükséglet kielégítése)  A műtét napján a páciens éhgyomorra, a szükséges labor- és egyéb vizsgálatok eredményeivel, hálóruhával, papuccsal érkezik.
  2. Műtéti technika
    A mellkisebbítő műtét altatásban történik, két és fél, három órát vesz igénybe. A bemetszés az egyéni adottságoktól és a kisebbítés mértékétől függően több helyen történik: a mellbimbó körül körben, lefelé függőlegesen és nagyobb mértékű korrekció esetén a mell alatti redőben vízszintesen, úgynevezett fordított T-metszéssel. A felesleges bőr-, zsír- és mirigyállomány eltávolítása után a maradék emlőállományt varratokkal egyesítve formálják. A műtét végén tapaszokkal rögzítik a mellet, hogy súlyánál fogva ne húzza szét a varratokat. Gyakran szívócsöveket helyeznek a műtéti területbe a képződő savó elvezetésére.
  3. Műtét után
    Egy-két napos megfigyelési időt az intézményben kell tölteni. A szívócsövek eltávolítása után otthon folytatódik a gyógyulás. Nyolc hétig speciális sportmelltartó rögzíti a mellet a sebvonalak tehermentesítése céljából. Az első hetekben fokozottan kímélő életmód javasolt: kerülni kell a karok emelgetését, hajolgatást, nem ajánlott az autóvezetés, a harmadik héttől fokozatosan lehet emelni a fizikai aktivitást. Hat hétig tilos a sportolás, fizikai munka, napozás, szolárium, szauna használata. Mellkisebbítés után a későbbiekben is ajánlott a folytonos melltartóviselés, a súlyingadozás elkerülése, mert így megelőzhető a szövetek megnyúlása, időben kitolható egy ismételten szükségessé váló műtét.

Milyen kockázatokkal kell számolni?

Minden sebészeti beavatkozás után előfordulhat egy esetleges szövődmény a leggondosabb orvosi munka mellett is. Mellkisebbítés után ugyanazok a szövődmények léphetnek fel, mint bármely más sebészeti beavatkozásnál. Korai szövődmény lehet az ödéma, vérömleny kialakulása, utóvérzés, gyulladás. Időben felismerve jól kezelhetők, ezért szükséges a műtét utáni megfigyelési idő, otthonról pedig a szoros telefonos kapcsolattartás az orvossal.

A szövődmények gyakorisága a mell méretével arányosak. A műtét utáni 7-10 nappal az esetek harmadában, felében előfordulhat zsírelhalás. Ilyenkor a hegek találkozási pontjánál a sebszélek kissé eltávolodnak egymástól, és elhalt, folyékony zsír ürül. Nem igényel kezelést, magától gyógyul. Kis százalékban (3-5%) előfordul sebszétválás. Megfelelő kezelés mellett spontán gyógyul. A bimbó és bimbóudvar átmeneti érzészavara (zsibbadás, érzéketlenség) néhány hét vagy hónap alatt rendeződik.

Milyen eredmény várható?

A mellkisebbítés elterjedt műtét, túlnyomó többségben szép heggel gyógyul, nagy elégedettséget okoz. A mell végleges formáját fél év múlva nyeri el, a végső eredmény a hegek halványulásával fokozatosan, egy - két év alatt alakul ki, befolyásolja az életkor, súlytöbblet, dohányzó életmód is. Megszűnnek a korábbi panaszok (hát- és gerincfájdalmak), javul a testtartás és az önértékelés.

A műtét során a mirigyállomány egy részével a tejutak egy része is eltávolításra kerül, ez befolyásolja, de nem zárja ki a későbbiekben a szoptatás lehetőségét.

Mibe kerül a mellkisebbítés?

A beavatkozás végleges ára több tényezőből tevődik össze, tájékoztató jellegű árak az Árak oldalon érhetők el. Pontos árat a személyes konzultáció, vizsgálat és a közösen megbeszélt műtéti terv után a plasztikai sebész tud mondani.

Jelentkezzen be ingyenes mellplasztika konzultációra!

Tegye fel kérdéseit egy kötelezettségektől mentes ingyenes konzultáción, ahol a legjobb plasztikai sebészek válaszolnak Önnek.