A tokzsugorodás


Ismerje meg a témát ingyenes konzultáció keretében!

A tokzsugorodás vagy orvosi nevén kapszuláris kontraktúra, az egyik leggyakoribb szövődmény, amely a mellnagyobbító műtétek után bekövetkezhet. Az esetek nagyjából 5%-ánál fordul elő, de ez a szám évről-évre csökken, hiszen az implantátumok minősége és a plasztikai sebészet eljárásai folyamatosan fejlődnek. Az alábbi cikkben sorra vesszük a tudnivalókat a tokzsugorodással kapcsolatban.

Tegye fel kérdéseit és ismerje meg a témát ingyenes konzultáció keretében!

Mi az a tok és miért alakul ki?

A tok egy természetes védőréteg – olyan mint egy kapszula -  amely minden mellnagyobbítás után kialakul az implantátum körül. Ezt a szervezet saját maga építi fel, hogy a kívülről bekerült idegen anyagot (implantátum) elhatárolja a saját szöveteitől. A tok felépítését tekintve kötőszövetből, erekből és kollagénből áll. Kialakulása a műtétet követően azonnal megkezdődik.

Mi a baj a tokképződéssel?

A tokképződéssel semmi baj nincs, hiszen része a természetes gyógyulási folyamatoknak. Gond akkor van, ha ez a tok túlságosan megvastagszik vagy megkeményedik. Ez nyomásérzést, vagy akár fájdalmat is okozhat, hiszen folyamatosan feszíti, szorítja a behelyezett implantátumokat.

A tokzsugorodás tünetei

Tokzsugorodás következtében a túlságosan megvastagodott kapszula tünetei az alábbiak lehetnek

 1. mellek feszülése, túlzott keménysége
 2. mellimplantátum elmozdulása
 3. aszimmetria
 4. mell alakjának deformitása
 5. fodrozódó mintázat kialakulása a melleken
 6. mellek fájdalma, feszítő érzés
 7. a műtött emlők elszíneződése
 8. mellek tapintásának megváltozása, rugalmatlanságuknak elvesztése

Ezek a tünetek akár a mellműtét után évekkel is jelentkezhetnek (leggyakrabban az első két évben jelentkeznek a szövődmények), ezért  mindig fontos az ön- és orvosi kontroll.

A tokzsugorodás kockázati tényezői

Nem minden esetben tisztázott, hogy milyen okok állnak a háttérben a tokzsugorodás hátterében, de van néhány befolyásoló tényező, amely növeli az esélyt:

 1. izom fölé ültetett implantátumnál nagyobb az előfordulási esély
 2. túlzott hegesedésre hajlamos szervezet: egyéni, genetikai tényező, amely „kivédhetetlen”
 3. a gyógyulási idő alatti megbetegedés: a statisztikák alapján a műtét utáni évben történő megbetegedés növeli a tokzsugorodás esélyét
 4. meglévő alapbetegségek: például bizonyos autoimmun betegségek növelik a kockázatot
 5. a műtött melleket ért trauma: súlyos baleset esetében például a mellek ütődése beindíthatja a tok vastagodását
 6. az implantátum repedése és a töltőanyag szivárgása a szövetek közé
 7. nem megfelelő méretű implantátum: a túl nagy implantátum és a túl kevés mellszövet kombinációja következtében nagyobb eséllyel vastagszik meg a tok
 8. egészségtelen életmód: például a dohányzás,mivel hátráltatja a gyógyulási folyamatokat
 9. fertőzés a műtét közben: nem megfelelően fertőtlenített eszközök miatt

A tokzsugorodás fokozatai

A tokzsugorodást a szakemberek egy bizonyos „Baker-skála” segítségével osztályozzák. Ezt már az első kontrollvizsgálatok alatt is figyelik, de nem kell megijedni ha elhangzik valamelyik fokozat, hiszen súlyos, implantátum eltávolítást igénylő elváltozásról csak a 4., utolsó fokozatnál beszélhetünk.

 1. Az első fokozat a természetes, általános állapot, amikor a mellek tapintásra és kinézetre is természetes hatásúak. 
 2. A kettes fokozatban a mellek kicsit keményebbek, feszesebbek, de természetes megjelenésűek. 
 3. A harmadik, utolsó előtti fokozatban a mellek, kemények, feszesek, rugalmatlanok és a megjelenésükben is változás történik, általában túl szabályosak, olyanok mint egy-egy félbevágott labda. 
 4. A skála 4. fázisa a legsúlyosabb, ekkor már komoly panaszokat okoz a páciensnek és deformitás is mutatkozik. Ebben az esetben már csak az implantátumok (és vele együtt a megvastagodott tok) eltávolítása jelenthet megoldást.

Mindenképpen műteni kell a zsugorodott tokot?

Nem, általában az implantátum kivétele a legutolsó megoldás, az orvosok addig is különböző technikákkal igyekeznek megelőzni az ismételt műtétet. Ilyen módszer például a speciális masszázs, vagy az ultrahang sugarakkal való lazítás. Ha ezek mégsem működnek, akkor szükséges lehet egy beavatkozás, de akkor sem kell azonnal kivenni az implantátumot. Sokszor elég lehet csak egy picit megnyitni a területet és sebészeti úton lazítani a tokot. Általában ez segíteni szokott és megszünteti a problémát.

Meg lehet előzni a tokzsugorodást?

Ahogy a fent leírtak is mutatják, a tokzsugorodásnak sokféle oka lehet. Ha az emberi (a szakember részéről és a páciens részéről is) tényezőket kizárjuk, még akkor is van minimális esély arra, hogy előfordulhat, de nagyon csekély! Mint minden plasztikai beavatkozásnál, úgy a mellnagyobbító műtéteknél is nagyon fontos, hogy a páciens már a műtét előtt figyeljen az egészségesebb életmódra, hiszen a szervezet csak akkor tud megfelelően gyógyulni, ha nincs leterhelve például túlsúlytól, dohányzástól, túlzott alkoholfogyasztástól vagy pedig állandó stressztől.

A műtét előtt és után is nagyon fontos a megfelelő hidratáltság és a bőséges tápanyagbevitel, amely egészséges ételekből és hasznos vitaminokból áll. Ha ezekre mind odafigyel valaki, akkor máris sokat tett szervezete mielőbbi, teljes gyógyulásáért.

Jelentkezzen be ingyenes mellplasztika konzultációra!

Tegye fel kérdéseit egy kötelezettségektől mentes ingyenes konzultáción, ahol a legjobb plasztikai sebészek válaszolnak Önnek.