A rippling mell


Ismerje meg a témát ingyenes konzultáció keretében!

A rippling mell vagy másnéven wrinkling mell kifejezések bizonyos elváltozásokra utalnak, amelyek az implantátumos mellnagyobbító műtétek után fordulnak elő. Ezek nagyon ritka szövődmények és semmilyen egészségügyi problémát nem okoznak, csak esztétikailag lehetnek zavaróak. Az alábbiakban bemutatjuk az okait és hogy van-e valamilyen módszer a megelőzésére.

Tegye fel kérdéseit és ismerje meg a témát ingyenes konzultáció keretében!

Rippling vagy wrinkling?

A kettő ugyanaz, tulajdonképpen csak az elnevezése más. A rippling jelentése hullámosodás, fodrozódás, a wrinkling pedig azt jelenti, hogy ráncosodás, gyűrődés. Ezek az elnevezések nagyon közel állnak egymáshoz, a „tünetek” ugyanazok mindkét esetben

A rippling mell tünetei

A rippling mell tünetetei, hogy  mellműtét után (akár évekkel) ráncok jelennek meg a mell oldalsó részein. Ilyenkor a mellimplantátum széle fedezhető fel a bőr alatt. A ráncosodás nem feltétlenül látható mindig, sok esetben csak bizonyos testhelyzetekben (például előre hajolva) mutatkozik. Enyhébb esetben pedig nem is látható, csak tapintható az elváltozás. 

Milyen okok miatt alakulhat ki a rippling mell?

A mellimplantátum behelyezése még a legnagyobb körültekintés mellett is rejthet magában kockázatot. Kisebb-nagyobb szövődmények kialakulhatnak, de ezek előfordulási lehetősége nagyon kicsi és minden évben javul a tendencia. Néhány okra mégis visszavezethető a gyűrődött mell kialakulása. Az alábbiakban ezeket részletezzük:

 1. Mellimplantátum anyaga: Manapság már inkább a szilikonos implantátumok a legnépszerűbbek, de még szép számmal használják a sóoldatos töltésű protéziseket is a klinikákon. Ezeknek is megvan az előnyük, de egyik hátránya például, hogy mivel eleve puhábbak és kevéssé feszesek, mint szilikonos társaik, ezért hajlamosabbak a későbbi ráncosodásra, hullámosodásra.
 2. A mellimplantátum elhelyezése: Statisztikailag bizonyított, hogy wrinkling/rippling mell nagyobb százalékban fordul elő olyan esetekben, amikor a mellimplantátumot nem az izom alá, hanem fölé helyezik el.
 3. Egyéni adottságok: Ha a páciens eleve vékonyabb bőrrel és/vagy kevés saját mellszövettel rendelkezik, akkor a műtét után jobban látszódhatnak a ráncosodás jelei.
 4. Tervezési hiba: Ha a műtét előtt rosszul mérik fel az egyéni adottságokat és az implantátum méretét vagy túl nagy „zsebet” alakítanak ki a műtét során a protézisnek. Ekkor hajlamos a mell a hullámosodásra.
 5. Hormonális változások: A terhesség és a szoptatás visszavonhatatlanul megváltoztatja a nők testét. Ez különösen igaz a mellekre. Szülés után nagyobb a kockázata, hogy fodrozódás látható a műtött melleken.
 6. Testsúlyingadozás: Nagymértékű fogyás vagy akár hízás befolyásolhatja a mirigyállományt és a mell állapotát is, akár wrinkling mellet is okozhat.

Megelőzhető a hullámosodás?

Sajnos nem védhető ki 100%-osan, de sok megfontolandó tényező van, amik csökkentik kialakulásának esélyét.

  1. Például a különböző implantátum gyártók egyik szempontja, ami szerint osztályozzák implantátumaikat, hogy mennyire hajlamosak a redőződésre. Minél kisebb ez a szám (1% alatt már mindegyik implantátum nagyon jó!), annál jobban bízhatunk benne, hogy az implantátum a megfelelő műtéti körülmények mellett nem fog ilyen esztétikai hibát produkálni.
  2. A szilikon implantátumok alapanyaguk tulajdonságai miatt eleve kevesebb esetben okoznak rippling mellet, tehát ezzel csökkenthető az esély az elváltozásra.
  3. Nem csak a testünket kell előkészíteni, hanem a szakember választásra is nagy hangsúlyt érdemes fektetni. Nagyon fontos megbízni a szakmai tanácsokban és javaslatokban, hiszen egy sokat tapasztalt plasztikai sebész komplexen látja az implantátumok minden előnyét és hátrányát, valamint a műtét előtti személyes, egyéni konzultáció alapján a páciens adottságait és igényeit szem előtt tartva javasolja a lehető legjobb megoldást.

Jelentkezzen be ingyenes mellplasztika konzultációra!

Tegye fel kérdéseit egy kötelezettségektől mentes ingyenes konzultáción, ahol a legjobb plasztikai sebészek válaszolnak Önnek.

Mellplasztika

10% kedvezménnyel

Első osztályú szolgáltatás luxus környezetben. Műtét, akár 1-2 napon belül