Mellaszimmetria

Ismerje meg a témát ingyenes konzultáció keretében!

Mellaszimmetriáról akkor lehet beszélni, ha a mellek között jelentős, szemmel látható eltérés van. Ez az eltérés lehet méretbeli, alakbeli, vagy pedig megmutatkozhat a mellbimbók elhelyezkedésében. 

Jelentős, szignifikáns aszimmetriáról 10% feletti eltérés esetén van szó. Nagymértékű aszimmetriáról pedig 30% vagy ennél nagyobb különbség esetében.

Nincs olyan nő, akinek teljesen szimmetrikus adottságai lennének. Az arcon, a lábméretben és a mellek területén is különbözik egymástól a jobb és a bal oldal. A tudomány szerint az emberi testen a tökéletes szimmetria nem is olyan szép, mint az aszimmetria. Van amikor azonban már zavaróan nagy az eltérés a két oldal között és ez komoly lelki gondokat okoz a páciensnek. De vajon mikortól és hogyan korrigálható az eltérés? Milyen típusai vannak a korrekciós műtéteknek? Az alábbi sorokban ezekre a kérdésekre keressük a választ.

Tegye fel kérdéseit és ismerje meg a témát ingyenes konzultáció keretében!

A mellaszimmetria okai

Nem minden páciensnél nevezhető ki egy ok az aszimmetrikus mellek kialakulására, de néhány esetben jól megfigyelhető a kialakulás oka.  Ilyen lehet például:

  • mellkas deformitás (genetikai rendellenesség)
  • gerinc problémák, amelyek adódhatnak tartásproblémából vagy pedig fejlődési rendellenességből is
  • hormonális változások is előidézhetik, ilyen a várandósság, a szoptatás vagy a nagymértékű súlyingadozás is
  • előfordulhat, hogy daganatos megbetegedés áll a háttérben, ekkor hirtelen változás észlelhető a melleken, ilyenkor azonnal fel kell keresni egy szakembert!
  • rendellenes kötőszöveti vagy mirigyállomány

Milyen panaszokat okozhat az aszimmetrikus mell?

Az aszimmetria az esetek legnagyobb százalékában semmilyen egészségügyi panaszt nem okoz. Ha mégis, akkor az általában extrém méretbeli különbségnél ütközhet ki, amikor az egyik mell súlya sokszorosa a másiknak, ezért féloldalas terhelést okoz a gerincnek, ami hátfájást okozhat. Ez nagyon kevés nőnél fordul elő.

Ennél sokkal gyakoribb viszont, hogy súlyos lelki gondokat okoz a szimmetria hiánya. A mellük terén nagy eltérést mutató nők önbizalma gyakran nagyon megsínyli ezt az elváltozást, sokan a párjuk előtt is szégyellik eltérő adottságaikat és kerülik a fürdőruhában, vagy kivágott ruhában való mutatkozást, valamint nehezen boldogulnak a fehérnemű vásárlással is.

A mellaszimmetria korrigálása

A mellet érintő aszimmetria csak műtéti úton korrigálható, viszont erre többféle mód is létezik. Az alábbiakban bemutatjuk részletesebben ezeket:

  1. Mellkisebbítés: Ha a kisebb mell megfelelő méretű, akkor lehetőség van mirigyeltávolítással, majd felvarrással a nagyobb mellet kisebbíteni.
  2. Mellnagyobbítás: Ha a kisebb mellet szeretné a páciens a nagyobb emlőhöz „igazítani”, akkor ezt implantátumos mellnagyobbítással érhetik el. Ha esetleg az egyik mellmérettel sem elégedett a páciens, akkor természetesen lehetséges mindkét mellet egyszerre megnagyobbítani akár két különböző méretű implantátum segítségével.
  3. Mellfelvarrás: Ha a mellek méretében nincs nagy eltérés, de az egyik túlságosan lelóg vagy kifelé áll, akkor akár a felvarrás is elegendő lehet.
  4. Bimbóplasztika: Ha csak a bimbók méretében vagy elhelyezkedésében mutatkozik meg aszimmetria, akkor lehetőség van azokat mellbimbóplasztikával korrigálni.
  5. Kombinált mellplasztika: Ha szükséges, akkor egyszerre többféle eljárás is elvégezhető (mellimplantátum behelyezése + mellfelvarrás + bimbóplasztika), így szinte tökéletesen egyforma keblek hozhatóak létre.

Tegye fel kérdéseit és ismerje meg a témát ingyenes konzultáció keretében!

A aszimmetrikus mell korrekció hány évesen történhet?

Ha az aszimmetria fennáll, akkor az már serdülőkorban látszódik és általában a serdülési folyamatok végére sem rendeződik. Ha ez így van, akkor már nem is lehet arra számítani, hogy az idő múlásával spontán javul a helyzet.

Ha nagyon nagyfokú elváltozás áll fent, akkor akár már 16-17 éves korban elvégezhető a korrekció. Ehhez azonban több kritériumnak is meg kell felelni (mellek növekedésének befejeződése, megfelelő mentális felkészültség, szülői beleegyezés, valamint a gyermek plasztikai sebészettel való együttműködés). Nagymértékű aszimmetria esetében a 17-19 éves kor közötti időszak az ajánlott a műtéti korrekcióra.

Mennyire tartós a korrekciós műtét mell aszimmetria esetén?

Manapság már az összes plasztikai beavatkozás nagyon tartósnak bizonyul. De mivel minden szervezet máshogy reagál a műtétre és máshogyan az idő múlására, így néha előfordul, hogy később még egy korrekcióra is szükség lesz.

Igaz ez az aszimmetrikus mellekre is, főleg, hogy ott fennáll az esélye annak, hogy a két mell nem egyformán ereszkedik meg az idő előrehaladtával. Ilyenkor általában megoldást nyújt egy mellfelvarrás és újra szimmetrikus látványt nyújtanak a mellek.

A várható eredményről és a legmegfelelőbb műtéti eljárásokról is személyre szabott tájékoztatást kaphat minden érdeklődő az ingyenes egyéni konzultációs alkalmon.

Jelentkezzen be ingyenes mellplasztika konzultációra!

Tegye fel kérdéseit egy kötelezettségektől mentes ingyenes konzultáción, ahol a legjobb plasztikai sebészek válaszolnak Önnek.

Mellplasztika

10% kedvezménnyel

Első osztályú szolgáltatás luxus környezetben. Műtét, akár 1-2 napon belül